ما در این مقاله به مبحث سنگ حالب می پردازیم. جهت مشاوره و انجام تمامی خدمات در مرکز اورولوژی جهانشهر مانند: لیزر پروستات ، درمان زگیل تناسلی و اختلال نعوظ ، واریکوسل میکروسکوپی و درمان ناتوانی جنسی، لیزر سنگ کلیه، جراحی زیبایی مردان، انجام نوار مثانه، شاک ویو نعوظ، شاک ویو پلاک پیرونی، شاک ویو، وازکتومی سرپایی در کرج، درمان ناباروری در کرج، درمان سرطان پروستات و بی اختیاری ادرار، سیستوسکوپی فلکسیبل، درمان عفونت تناسلی و ادراری، جراحی ترمیمی تناسلی، بیماری جنسی و وازکتومی در کرج …. در جهانشهر کرج میتوانید جهت مشاوره و درخواست نوبت خود با مشاوران ما در ارتباط باشید.
Contents
- دلیل به وجود آمدن سنگ حالب چیست؟
- نشانه های متداول سنگ حالب چه می باشد؟
- شیوه ی دقیق تشخیص این سنگ ها به چه شکلی می باشد؟
- درمان سنگ های حالب
- شیوه های غیر جراحی برداشت سنگ حالب چه چیزهایی است؟
- شیوه های جراحی سنگ حالب چیست؟
- مرکز اورولوژی جهانشهر: لیزر پروستات، درمان زگیل تناسلی و اختلال نعوظ، واریکوسل میکروسکوپی و درمان ناتوانی جنسی، لیزر سنگ کلیه، جراحی زیبایی مردان در کرج، انجام نوار مثانه، شاک ویو نعوظ ، شاک ویو پلاک پیرونی، شاک ویو پروستات، وازکتومی سرپایی در کرج، وازکتومی در کرج، درمان ناباروری در کرج، درمان سرطان پروستات و بی اختیاری ادرار، سیستوسکوپی فلکسیبل، درمان عفونت تناسلی و ادراری، جراحی ترمیمی تناسلی، بیماری جنسی و …. در جهانشهر کرج
- ارتباط با ما:
دلیل به وجود آمدن سنگ حالب چیست؟
این سنگ ها قادر هستند به علت عوامل گوناگونی ایجاد گردند. به نظر می آید که رایج ترین دلیل، عدم تعادل در ترکیب های موجود در ادرار باشد که این مساله سبب تشکیل کریستال هایی می گردد که در انتها به همدیگر پیوند خورده و سنگ ها را شکل خواهند داد.
این عدم تعادل ترکیب ها قادر است ناشی از عوامل گوناگون زیر باشد:
- کم آب بودن: مصرف مایعات اندک قادر است سبب غلیظ شدن ادرار گردیده و احتمال شکل گیری کریستال ها را زیاد کند.
- عوامل مربطو به سبک رژیم غذایی: بعضی غذاها و نوشیدنی ها، مثل آنهایی که اگزالات بیش از حد دارند (از قبیل اسفناج و ریواس) یا سدیم می باشند، قادر هستند در شکل گیری سنگ حالب نقش ایفا کنند. افزون بر این، رژیم غذایی سرشار از پروتئین های حیوانی یا مصرف بیشتر از اندازه ی ویتامین D و مکمل های کلسیم قادر است این خطر را زیاد کند.
- بعضی از بیماری ها و اختلال ها: وضعیتی مثل عفونت های دستگاه ادراری، هیپرپاراتیروئیدیسم و بعضی اختلال های متابولیک قادر هستند سبب شکل گیری سنگ حالب گردند.
- سابقه ی خانوادگی: و در انتها استعداد ژنتیکی در سنگ کلیه قادر است احتمال ایجاد سنگ های حالب را هم زیاد کند.
نشانه های متداول سنگ حالب چه می باشد؟
شدت و نوع نشانه ها بسته به سایز، محل و حرکت سنگ حالب قادر است تفاوت داشته باشد. نشانه های متداول عبارتند از:
- درد زیاد: یکی از نشانه های بارز، درد زیاد می باشد. درد به طور معمول از پشت یا پهلو نشات گرفته و قادر است به بخش پایین شکم و کشاله ران هم سرایت نماید.
- هماچوری: خون در ادرار که به هماچوری هم معروف می باشد، امکان دارد به علت تحریک ناشی از سنگ به وجود بیاید.
- تکرر ادرار: وجود سنگ قادر است سبب افزایش میل به ادرار یا حس تخلیه ی ناقص مثانه گردد.
- دردناک گردیدن پروسه خارج شدن ادرار: اپگر سنگ سبب تحریک شده و ناراحتی یا درد در زمان دفع ادرار امکان دارد تجربه شود.
- ادرار کدر یا بدبو: در بعضی موارد امکان دارد ادرار کدر به نظر بیاید یا دارای بوی نامطبوعی باشد.
شیوه ی دقیق تشخیص این سنگ ها به چه شکلی می باشد؟
جهت تشخیص سنگ حالب، پزشک کلیه و مجاری ادراری امکان دارد از شیوه های گوناگون زیر استفاده نماید:
- آزمایش های تصویربرداری: اشعه ایکس، سونوگرافی، یا سی تی اسکن به طور معمول جهت مشاهده کردن کلیه و حالب ها پیشنهاد می گردد. این آزمایش ها قادر است به تعیین کردن رویکرد درمانی مناسب کمک نماید.
- تست تجزیه و تحلیل ادرار: در طول این آزمایش، یک نمونه ادرار امکان دارد برای چک کردن وجود خون، عفونت یا بقیه ی ناهنجاری هایی که امکان دارد نشانگر وجود سنگ حالب باشد، تجزیه و تحلیل گردد.
- تست خون: تست خون قادر است اطلاعاتی درباره ی عملکرد کلیه ارائه کرده و هر نوع بیماری زمینه ای که امکان دارد در شکل گیری سنگ نقش داشته باشد را هم شناسایی نماید.
درمان سنگ های حالب
درمان سنگ حالب به عوامل گوناگونی از قبیل سایز، مکان و ترکیب سنگ ها و همینطور شدت نشانه ها وابسته است. گزینه های درمانی قادر است از اقدام های محافظه کارانه تا مداخله اعمال جراحی تغییر یابد. هدف از درمان در کل کم شدن نشانه ها، کمک کردن به عبور سنگ و پیشگیری از عوارض بعدی می باشد.
شیوه های غیر جراحی برداشت سنگ حالب چه چیزهایی است؟
شیوه های غیرجراحی بیشتر نخستین خط درمان جهت برداشتن سنگ حالب می باشند. این شیوه ها مخصوصا برای سنگ های کوچکتر که احتمالاً خود به خود دفع می گردند پیشنهاد خواهند شد. بعضی از این رویکردها عبارتند از:
- مدیریت کردن دردها: داروهایی مثل داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) یا مواد مسکن قوی امکان دارد جهت کم شدن درد در زمان عبور سنگ تجویز گردند.
- مصرف کردن آب و مایعات بسیار: زیاد شدن مصرف مایعات، مخصوصا آب، قادر است به دفع سنگ و پیشگیری از شکل گیری بیشتر سنگ ها کمک نماید.
- در پیش گیری درمان های پزشکی جهت تسهیل در فرایند دفع سنگ: داروهایی مثل انسداد دهنده های آلفا یا انسداد دهنده های کانال کلسیم امکان دارد برای شل نمودن عضلات حالب و آسان شدن عبور سنگ تجویز گردند.
- یوروتروسکوپی: این شیوه ی کم تهاجم شامل قرار گیری یک لوله نازک با دوربین در حالب جهت چک کردن شرایط سنگ می باشد. در طول این کار سنگ را می شود با استفاده کردن از ابزارهای تخصصی تکه تکه نموده و به خارج آورد.
- سنگ شکن کردن با موج شوک خارج از بدن (ESWL): این شیوه ی غیر تهاجم از موج های ضربه ای برای شکست سنگ به قطعه های کوچکتر استفاده می نماید و امکان عبور آسان تر سنگ را از راه دستگاه ادراری را فراهم می نماید.
شیوه های جراحی سنگ حالب چیست؟
در مواردی که شیوه های غیرجراحی ناموفق می باشند یا سنگ حالب اندازه ی بزرگتری دارد به گونه ای که نمیشود به خودی خود دفع گردد، امکان دارد مداخله جراحی لازم باشد. انتخاب شیوه ی جراحی به عواملی مثل سایز، مکان و ترکیب سنگ و همینطور سلامت کلی بیمار وابسته است. بعضی از شیوه های جراحی متداول برای برداشت سنگ حالب عبارتند از:
- نفرولیتوتومی از طریق پوست (PCNL): در این شیوه یک برش کوچک در پشت به وجود می آید تا به کلیه دسترسی یابد. یک نفروسکوپ جهت دیدن و برداشتن سنگ به صورت مستقیم از کلیه، وارد می گردد.
- یورترولیتوتومی: این شیوه ی جراحی شامل به وجود آوردن برشی در حالب جهت برداشت مستقیم سنگ می باشد. این عمل به طور معمول برای سنگهای بزرگتر یا پیچیده تر که قادر نیستند به صورت مؤثر با شیوه های دیگر درمان گردند، استفاده می گردد.