ما در این مقاله به مبحث درمان تنگی مجرای ادرار می پردازیم. جهت مشاوره و انجام تمامی خدمات در مرکز اورولوژی جهانشهر مانند: لیزر پروستات، درمان زگیل تناسلی و اختلال نعوظ، واریکوسل میکروسکوپی و درمان ناتوانی جنسی، لیزر سنگ کلیه، جراحی زیبایی مردان، انجام نوار مثانه، شاک ویو نعوظ، شاک ویو پلاک پیرونی، شاک ویو، وازکتومی سرپایی در کرج، درمان ناباروری در کرج، درمان سرطان پروستات و بی اختیاری ادرار، سیستوسکوپی فلکسیبل، درمان عفونت تناسلی و ادراری، جراحی ترمیمی تناسلی، بیماری جنسی و وازکتومی در کرج …. در جهانشهر کرج میتوانید جهت مشاوره و درخواست نوبت خود با مشاوران ما در ارتباط باشید.
Contents
- درمان تنگی مجرای ادرار
- درمان تنگی مجرای ادرار
- تکنیک های آندوسکوپی
- 1- انبساط (اتساع) مجرای ادرار:
- 2- اورتروتومی داخلی:
- 3- استنت های مجرای:
- تکنیک های آناستوموتیک و عمل جراحی جایگزینی
- 1- باریکی مناتوس:
- 2- تنگی مجرای ادرار (لیکن اسکلروز):
- 3- تنگی مجرای بولبار:
- 4- تنگی مجرای ادرار در زنان:
- مرکز اورولوژی جهانشهر: لیزر پروستات، درمان زگیل تناسلی و اختلال نعوظ، واریکوسل میکروسکوپی و درمان ناتوانی جنسی، لیزر سنگ کلیه، جراحی زیبایی مردان در کرج، انجام نوار مثانه، شاک ویو نعوظ ، شاک ویو پلاک پیرونی، شاک ویو پروستات، وازکتومی سرپایی در کرج، وازکتومی در کرج، درمان ناباروری در کرج، درمان سرطان پروستات و بی اختیاری ادرار، سیستوسکوپی فلکسیبل، درمان عفونت تناسلی و ادراری، جراحی ترمیمی تناسلی، بیماری جنسی و …. در جهانشهر کرج
- ارتباط با ما:
- اورولوژی در کرج
- بوتاکس به آلت تناسلی
- دستگاه صندلی مگنت تراپی
- سیستوسکوپی فلکسیبل
درمان تنگی مجرای ادرار
وظیفه اصلی مجرای ادرار در مردان و زنان هدایت ادرار به خارج از بدن است. علاوه بر این، در مردان نقش مهمی در انزال دارد. زمانی که زخم ناشی از تورم، آسیب یا عفونت و … مجرای ادرار را مسدود کرده یا جریان ادرار را در آن کاهش می دهد، فرد به اصطلاح دچار تنگی مجرای ادرار می شود و ممکن است با عوارض متعددی مواجه شود. روش های درمانی زیادی برای مبتلایان به این عارضه وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
درمان تنگی مجرای ادرار
دو روش زیر برای درمان تنگی مجرای ادرار استفاده می شود:
- روش های آندوسکوپی
- روش های آناستوموز و جراحی جایگزینی
در ادامه کاملا این دو تکنیک ها را توضیح خواهیم داد.
تکنیک های آندوسکوپی
1- انبساط (اتساع) مجرای ادرار:
اگرچه برای اکثر موارد تنگی می توان اتساع انجام داد، اما در بسیاری از موارد درمان مناسبی نیست. در تنگی هایی که نیاز به گسترش مکرر دارند (بیش از 2 بار در سال) بهتر است از روش های درمانی دیگر استفاده شود. عوارض اتساع مجاری خونریزی و عفونت است. بهتر است بیمارانی که در معرض این عوارض هستند به روش دیگری درمان شود.
برای انجام دیلاتاسیون بهتر است در نوبت اول اورتروگرافی رتروگراد یا سیستوسکوپی انجام شود و مناسب بودن این روش درمانی برای بیمار بررسی شود. دیلاتاسیون توسط پروب ها یا رشته های فلزی به تدریج و بدون اعمال فشار انجام می شود.
کاتترهای فلزی با قطر کم به دلیل نوک تیزشان برای اتساع بسیار خطرناک هستند و به راحتی مجرا را پاره می کنند. بنابراین بهتر است تا حد امکان از پروب هایی با قطر بیشتر برای دیلاتاسیون استفاده شود.
2- اورتروتومی داخلی:
انجام یورتروتومی بریدن و پاره شدن حلقه تنگی است به این امید که اپیتلیوم در محل شکاف رشد کند و از چسباندن مجدد و تشکیل حلقه تنگی جلوگیری کند.
اورتروتومی با بیهوشی از پشت یا بیهوشی عمومی انجام می شود، اگرچه در بسیاری از موارد می توان آن را با بی حسی موضعی انجام داد. قبل از شروع کار، آنتی بیوتیک های تزریقی به عنوان پیشگیری شروع می شود و سپس تا برداشتن لوله فولی ادامه می یابد.
در صورت تنگی شدید به گونه ای که مجرا بسیار باریک باشد، قبل از شروع برش تنگی باید یک سیم راهنما در داخل مجرا قرار داده و سپس یورتروتومی انجام شود. لازم است از برش بسیار عمیق خودداری شود، این باعث انحراف آلت تناسلی و گسترش فیبروز می شود.
قرار دادن کاتتر فولی و مدت آن به شدت و نوع تنگی بستگی دارد. تنگی سطحی مخاط نیازی به کاتتر فولی ندارد، اما تنگیهای شدید با اسکار سخت نیاز به کاتتریزاسیون از 7 روز تا 3 هفته دارد.
3- استنت های مجرای:
قرار دادن استنت دائمی در داخل کانال برای درمان تنگی نیز یکی از روش های رایج است. استنت های فولادی یا تیتانیوم دائمی با استفاده از سیستوسکوپی پس از دیلاتاسیون یا اورتروتومی داخلی در کانال پیاز قرار داده می شوند.
این عمل به صورت سرپایی انجام می شود و بیمار پس از آن ترخیص می شود. از عوارض استفاده از استنت می توان به عود تنگی داخل استنت اشاره کرد که مستلزم قرار دادن مجدد استنت است. عود تنگی می تواند دیستال یا پروگزیمال تنگی باشد و در 30 درصد موارد رخ می دهد.
احتمال عود تنگی در موارد تنگی ثانویه به شکستگی لگن و سابقه قبلی اورتروپلاستی بیشتر است. جابجایی استنت به سمت پروگزیمال یا دیستال یکی از عوارض این روش است که عمدتاً در اوایل و قبل از اپیتلیال شدن استنت رخ می دهد.
تکنیک های آناستوموتیک و عمل جراحی جایگزینی
اصول جراحی باز این است که بیماران قبل از جراحی باید ادرار استریل داشته باشند و در مواردی که احتمال وجود کاتتر سوپراپوبیک وجود دارد باید تعویض شود و آنتی بیوتیک های وسیع الطیف شروع شود.
مدت زمان نگهداری کاتتر حالب بستگی به شدت تنگی و نوع آن دارد و قبل از برداشتن کاتتر باید اورتروگرافی در اطراف کاتتر حالب انجام شود و عدم نشت ادرار ثابت شود. قرار دادن کاتتر سوپراپوبیک (سیستوستومی) به دلیل سهولت در برداشتن کاتتر مجرای بدون نگرانی توصیه می شود.
پیگیری بعد از عمل بیماران با اورتروگرافی رتروگراد یا سیستورتروسکوپی در ماه های 6 و 12 بعد از عمل انجام می شود. برای اورتروپلاستی جایگزین، پیگیری طولانی تری لازم است.
1- باریکی مناتوس:
تنگی نوک مجرا نسبتاً نادر است، اما می تواند همه گروه های سنی مردان را درگیر کند. این نوع تنگی مجرای ادرار در کودکان پس از ختنه رخ می دهد و اغلب به راحتی با دیلاتاسیون یا اتوتومی بهبود می یابد.
در مردان نابالغ، تنگی مجرای ادرار (ME) ممکن است به دنبال دستکاری های آندوسکوپی مانند جراحی پروستات رخ دهد. این تنگی ها اغلب به اتساع متناوب توسط بیمار پاسخ می دهند و بهتر می شوند.
این روش در دو مرحله انجام می شود که در مرحله اول قسمت باریک مجرا برداشته شده و مخاط باکال در جای خود قرار می گیرد. سپس 3 تا 12 ماه بعد مجرا لوله شده و گلانس آلت تناسلی روی آن ترمیم می شود. تنگی های آپیکال که ثانویه به LS نیستند را می توان با بافت های جایگزین از مخاط دهان (لیکن اسکلروز) ترمیم کرد.
2- تنگی مجرای ادرار (لیکن اسکلروز):
علل تنگی مجرای ادرار عبارتند از LS، تروما، پروبینگ آسیب دیده، عفونت و التهاب. اگرچه اورتروتومی و دیلاتاسیون در این مکان نسبتا راحت است، اما اغلب بی اثر و بی اثر هستند.
با توجه به موقعیت آناتومیکی این قسمت از مجرا، امکان انجام عمل جراحی مجرای آناستوموزی وجود ندارد و به دلیل کوتاه شدن مجرا، شاید بهترین و تنها روش ترمیم، جراحی اورتروپلاستی جایگزین باشد.
برای بازسازی کانال از گرافت ها یا فلپ های موضعی استفاده می شود. پس از بازسازی مجرا، کاتتر قرار داده می شود و 14 روز پس از عمل، یورتروگرافی از اطراف آن انجام می شود. پانسمان در کانال باید به اندازه ای باشد که نگه داشته شود و فشار زیادی نداشته باشد.
3- تنگی مجرای بولبار:
باریک شدن این قسمت از مجرا در اثر التهاب، عفونت یا ضربه زینی به مجرا ایجاد می شود. تنگی های ناشی از عفونت اغلب طولانی و متعدد هستند و تنگی های مربوط به تروما اغلب کوتاه و مجزا هستند. علت تنگی در نحوه درمان و مقابله با تنگی موثر است.
نوع درمان تنگی مجرای پیازی به شدت به طول، تعداد و وسعت اسفنجی فیبروزیس بستگی دارد. برای تنگی های کوتاه 1 تا 2 سانتی متری از روش آناستوموز و برداشتن قسمت باریک مجرا استفاده می شود.
اگر تنگی کوتاه باشد، قسمت باریک آن برداشته می شود و پس از کفگیر دو سر کانال را با نخ به هم می دوزند. یک کاتتر به مدت 2 یا 3 هفته در بیمار قرار داده می شود.
4- تنگی مجرای ادرار در زنان:
به طور کلی این بیماری بسیار نادر است و شایع ترین علت آن ایتروژنیک است و از علل دیگر می توان به التهاب مجاری اشاره کرد. به طور عمده، فیبروز اطراف مجرای ادرار علت تنگی است.
علائم بالینی این بیماری تکرر و فوریت در ادرار است. همچنین سوزش ادرار و تاخیر در شروع آن، ضعف جریان و بی اختیاری و عفونت ادراری نیز از دیگر علائم آن است.
مرکز اورولوژی جهانشهر: لیزر پروستات، درمان زگیل تناسلی و اختلال نعوظ، واریکوسل میکروسکوپی و درمان ناتوانی جنسی، لیزر سنگ کلیه، جراحی زیبایی مردان در کرج، انجام نوار مثانه، شاک ویو نعوظ ، شاک ویو پلاک پیرونی، شاک ویو پروستات، وازکتومی سرپایی در کرج، وازکتومی در کرج، درمان ناباروری در کرج، درمان سرطان پروستات و بی اختیاری ادرار، سیستوسکوپی فلکسیبل، درمان عفونت تناسلی و ادراری، جراحی ترمیمی تناسلی، بیماری جنسی و …. در جهانشهر کرج
جهت مشاوره و انجام تمامی خدمات در مرکز اورولوژی جهانشهر مانند: لیزر پروستات، درمان زگیل تناسلی و اختلال نعوظ، واریکوسل میکروسکوپی و درمان ناتوانی جنسی، لیزر سنگ کلیه، جراحی زیبایی مردان در کرج، انجام نوار مثانه، شاک ویو نعوظ، شاک ویو پلاک پیرونی، شاک ویو پروستات، وازکتومی سرپایی در کرج، درمان ناباروری در کرج، درمان سرطان پروستات و بی اختیاری ادرار، سیستوسکوپی فلکسیبل، درمان عفونت تناسلی و ادراری، جراحی ترمیمی تناسلی، بیماری جنسی و …. در جهانشهر کرج میتوانید جهت مشاوره و درخواست نوبت خود با مشاوران ما در ارتباط باشید
ارتباط با ما:
شماره تماس: ۰۲۶۳۴۴۹۶۳۴۹
شماره تماس: ۰۹۳۶۵۶۳۴۹۸۴
آدرس: کرج، جهانشهر، بلوار ماهان، میدان مدنی، خیابان مهران، ساختمان جهانشهر، طبقه پنجم واحد ۱۱
اورولوژی در کرج
بوتاکس به آلت تناسلی
دستگاه صندلی مگنت تراپی
سیستوسکوپی فلکسیبل