علائم سرطان مثانه چیست؟ آیا التهاب مثانه خطرناک است؟ مثانه اندامی بادکنکی شکل است که در لگن قرار دارد و ادرار را ذخیره می کند و سرطان مثانه سرطانی است که در مثانه شروع به رشد می کند. سرطان مثانه اغلب از سلول هایی شروع می شود که سطح داخلی مثانه را می پوشانند.
سرطان مثانه عمدتاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می دهد، اگرچه ممکن است در هر سنی رخ دهد. اکثر سرطانهای مثانه در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند، زمانی که سرطان مثانه قابل درمان است.
با این حال، حتی سرطان مثانه در مراحل اولیه نیز احتمال عود دارد. به همین دلیل، بیماران مبتلا به سرطان مثانه اغلب باید پس از درمان از نظر احتمال عود سرطان مثانه با آزمایشات تحت نظر قرار گیرند.
علائم سرطان مثانه
علائم سرطان مثانه در مردان و زنان شامل موارد زیر است:
- وجود خون در ادرار (هماچوری) ادرار ممکن است به رنگ قرمز روشن یا قهوه ای باشد. گاهی اوقات ادرار طبیعی به نظر می رسد، اما ممکن است خون در معاینه میکروسکوپی ادرار تشخیص داده شود.
- تکرر ادرار
- ادرار دردناک
- كمر درد
- درد لگن
بیشتر بخوانید: جراحی اسلینگ مجرای ادرار
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم و نشانه هایی مانند وجود خون در ادرار باعث نگرانی شما می شود، حتماً با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
علل سرطان مثانه
علت سرطان مثانه همیشه مشخص نیست. علل زمینه ای سرطان مثانه عبارتند از سیگار کشیدن، عفونت انگلی، قرار گرفتن در معرض اشعه و مواد شیمیایی. سرطان مثانه زمانی رخ می دهد که سلول های مثانه شروع به رشد غیر طبیعی می کنند. به جای رشد و تقسیم سلول ها در یک نظم خاص، جهشی در سلول ها رخ داده است که باعث می شود سلول ها خارج از کنترل و تخریب ناپذیر رشد کنند.
انواع سرطان مثانه
انواع مختلف سنگ مثانه می توانند سرطانی شوند. نوع سرطان مثانه بر اساس نوع سلولی که در مثانه سرطانی می شود تعیین می شود. نوع سرطان مثانه مشخص می کند که چه نوع درمانی بهترین گزینه درمانی است.
انواع سرطان مثانه عبارتند از:
سرطان (کارسینوما) سلول ترانزیشنال
کارسینوم سلول انتقالی در سلول هایی که سطح داخلی مثانه را پوشانده اند رخ می دهد. سلول های انتقالی زمانی که مثانه پر است منبسط می شوند و زمانی که مثانه خالی است منقبض می شوند. همین نوع سلول ها سطح داخلی حالب و مجرای ادرار را می پوشانند و تومورها نیز می توانند در این نواحی ایجاد شوند. سرطان سلول انتقالی شایع ترین نوع سرطان مثانه است.
سرطان (کارسینوما) سلول سنگفرشی
سلول های سنگفرشی در پاسخ به عفونت و التهاب در مثانه تشکیل می شوند. با گذشت زمان ممکن است سرطانی شوند. سرطان سلول سنگفرشی مثانه در بیشتر نقاط جهان نادر است. اما در بخشی از جهان که نوع خاصی از عفونت انگلی (به نام عفونت شیستوزومیازیس) یکی از علل شایع عفونت مثانه است، کارسینوم سلول سنگفرشی شایعتر است.
آدنوکارسینوما
آدنوکارسینوما از سلول های تشکیل دهنده غدد ترشح کننده مخاط در مثانه منشا می گیرد. آدنوکارسینوم مثانه نیز نادر است. برخی از سرطان های مثانه حاوی بیش از یک نوع سلول هستند.
عوامل خطر
عواملی که می توانند خطر میتلا شدن به سرطان مثانه را زیاد کند عبارت اند از:
سیگار کشیدن
کشیدن سیگار، سیگار برگ، پیپ و قلیان امکان دارد با تولید مواد شیمیایی و جمع شدن آنها در ادرار، خطر مبتلا شدن به سرطان مثانه را زیاد کند. زمانی که سیگار می کشید، مواد شیمیایی موجود در دود تغییراتی در بدن ایجاد می کند و مقداری از آن از طریق ادرار دفع می شود. این مواد شیمیایی مضر امکان دارد منجر به آسیب به سلول های پوشاننده مثانه شوند که می تواند خطر میتلا شدن به سرطان را زیاد کند.
بیشتر بخوانید: علائم و علت بی اختیاری ادرار
افزایش سن
خطر میتلا شدن به سرطان مثانه با بالا رفتن سن زیاد می شود. سرطان مثانه می تواند در هر سنی رخ دهد، اما به ندرت در افراد جوانتر از 40 سال رخ می دهد.
سفید پوست بودن
خطر ابتلا به سرطان مثانه در سفیدپوستان بیشتر از سایر نژادها است.
جنس مذکر
احتمال بروز سرطان مثانه در مردان بیشتر از زنان است.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
کلیه ها نقش کلیدی در فیلتر کردن مواد شیمیایی مضر از جریان خون و انتقال آنها به مثانه ایفا می کنند. به همین خاطر، فکر می کنند که بعضی از مواد شیمیایی امکان دارد خطر میتلا شدن به سرطان مثانه را زیاد کند.
مواد شیمیایی که خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می دهند عبارتند از مس، آرسنیک و مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید رنگ، لاستیک، چرم، پارچه و محصولات رنگی.
سابقه درمان سرطان
درمان با داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید خطر مبتلا شدن به سرطان مثانه را زیاد می کند. افرادی که به دلیل سرطان قبلی رادیوتراپی ناحیه لگن دریافت می کنند، در معرض افزایش خطر ابتلا به سرطان مثانه هستند.
مصرف یک داروی خاص دیابت
افرادی که بیش از یک سال از داروی دیابت پیوگلیتازون (Actos) استفاده می کنند، خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می دهند. سایر داروهای دیابت حاوی پیوگلیتازون شامل ترکیب پیوگلیتازون و متفورمین (Actoplus Met) و ترکیبی از پیوگلیتازون و گلیمپراید (Duetact) است.
بیشتر بخوانید: درمان زگیل تناسلی با لیزر
التهاب مزمن مثانه
عفونت یا التهاب مثانه مزمن یا مکرر (سیستیت)، مانند استفاده طولانی مدت از کاتتر ادراری، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی مثانه را افزایش دهد. در برخی از مناطق جهان، سرطان سلول سنگفرشی با التهاب مزمن مثانه ناشی از عفونت انگلی شیستوزومیازیس مرتبط است.
سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان
اگر قبلا سرطان مثانه داشته اید، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر است. اگر یک یا چند نفر از بستگان نزدیک شما سابقه سرطان مثانه داشته باشند، خطر ابتلا به این بیماری در شما افزایش می یابد، اگرچه به ندرت اتفاق می افتد که سرطان مثانه در خانواده ها دیده شود.
سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز (نوعی سرطان روده بزرگ) که سندرم لینچ نیز نامیده می شود، می تواند خطر ابتلا به سرطان های سیستم ادراری را علاوه بر روده بزرگ، رحم، تخمدان ها و سایر اندام ها افزایش دهد.